Atenţie la căpuşe! Medicii veterinari atrag atenţia că încălzirea vremii duce la înmulţirea căpuşelor

Aţi ieşit la iarbă verde? Atenţie la căpuşe! Medicii atrag atenţia că în această perioadă pericolele îi pândesc în iarbă, iar muşcătura de căpuşă poate fi extrem de periculoasă. Netratată, poate fi fatală.

O înţepătură de căpuşă poate îmbolnăvi uşor un câine. Şi la oameni consecinţele sunt grave, avertizează doctorii. Căpuşele pot transmite boala Lyme şi se poate ajunge la paralizie sau chiar la moarte. Atunci când alegem să ieşim în natură, este bine să luăm măsuri de siguranţă pentru noi, cât şi pentru animalele de companie. Căpuşele nu sunt active doar în perioda sezonului cald, ci şi la temperaturi de 10-15 grade, atrag atenţia medicii veterinari.

O înţepătură de căpuşă poate îmbolnăvi uşor un câine. Şi la oameni consecinţele sunt grave, avertizează doctorii. Căpuşele pot transmite boala Lyme şi se poate ajunge la paralizie sau chiar la moarte. Atunci când alegem să ieşim în natură, este bine să luăm măsuri de siguranţă pentru noi, cât şi pentru animalele de companie. Căpuşele nu sunt active doar în perioda sezonului cald, ci şi la temperaturi de 10-15 grade, atrag atenţia medicii veterinari. Este esenţial ca o căpuşă să fie scoasă din piele la maximum 20 de ore.
În ultimii şapte ani, peste 6.500 de români au ajuns la spital din cauza muşcăturii de căpuşă.
BOALA LYME

Se mai numeşte şi borelioză este cauzată de o bacterie şi este şi ea transmisă prin muşcătura de căpuşă. Boala Lyme se întâlneşte cel mai des în Europa, în America de Nord şi Asia.

Simptomele tipice includ febra, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Acestă erupţie apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătura. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în decurs de câteva zile. Nu există vaccin nici pentru această boala, dar se poate trata cu ajutorul antibioticelor.

Netratată, aceasta se răspândeşte la nivelul inimii şi a sistemului nervos central. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii Lyme este aceea de a îndepărta cât mai repede cu putinţă căpuşa, la spital!

ACUM! Incendiu la o casă în Argeş!

Sursa Articolului

Leave a Reply