HBO Max retrage filmul „Pe aripile vântului“, considerat rasist

Filmul „Pe aripile vântului“, considerat revizionist de unii istorici, a fost retras de pe platforma HBO Max, pe fondul protestelor contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei contra persoanelor de culoare în SUA.

“Pe aripile vântului” a fost retras temporar de pe platforma HBO Max după ce a fost criticat pentru că prezintă o viziune îndulcită a sclaviei, cu servitori care apar mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi, relatează TV Line.

Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming după romanul scris cu trei ani înainte de Margaret Mitchell, este considerat de mulți profesori universitari un instrument de revizionism sudist.

Filmul clasic din 1939, cu Clark Gable în rolul lui Rhett Butler și Vivien Leigh interpretând-o pe Scarlett O’Hara, redă povestea unei relații de dragoste în timpul Războiului Civil și în perioada reconstrucției din SUA. Producția a obținut primul premiu Oscar pentru o persoană afro-americană, Hattie McDaniel.

”Pe aripile vântului” a fost înlăturat temporar de pe platforma de streaming HBO Max, iar când va fi din nou disponibil va include un avertisment care să resitueze producția în epoca sa.

Pe aripile vântului înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”

Pe aripile vântului este un produs al epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană. Aceste descrieri rasiste erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, astfel că am considerat că păstrând titlul fără nicio explicație și fără o denunțare a acestor reprezentări ar fi fost un act iresponsabil”, a anunțat un purtător de cuvânt al HBO Max.

“Aceste descrieri intrau în contradicție cu valorile WarnerMedia, astfel că atunci când vom redifuza filmul pe HBO Max o vom face discutând despre contextul său istoric și denunțând aceste reprezentări, dar va fi prezentat așa cum a fost creat, pentru că altfel ar fi ca și cum am susține că aceste prejudecăți nu au existat vreodată. Dacă vrem să creăm un viitor mai corect, trebuie mai întâi să ne cunoaștem și să ne înțelegem istoria”, a mai spus reprezetantul citat.

ScreenRant a anunțat inițial despre eliminarea producției din platforma HBO Max. Producția distinsă cu zece Oscaruri a obținut încasări de 3,44 miliarde de dolari, fiind unul dintre cele mai de succes filme din istorie, și a fost intens promovată pe HBO Max. Însă viziunea sa idilică asupra sclaviei a devenit problematică în zilele noastre, îndeosebi în contextul protestelor stârnite de actele de rasism ale Poliției din SUA, scrie TV Line.

Într-o scrisoare deschisă publicată în această săptămână de Los Angeles Times, John Ridley, câștigătorul premiului Oscar pentru scenariul filmului “12 ani de sclavie”, a cerut ca “Pe aripile vântului” să fie scos de pe HBO Max, scriind că este “un film care atunci când nu ignoră ororile sclaviei, perpetuează unele dintre cele mai dureroase stereotipuri despre oamenii de culoare.”

Apelul lui Ridley a fost susținut și de alte persoane în mediul online.

HBO Max nu este singura platformă de streaming care recurge la măsura înlăturării unui film pe fondul protestelor antirasiste. Comedia “Little Britain” (“Mica Britanie”) a fost retrasă de pe BBC iPlayer şi BritBox, în urma criticilor la adresa unor personaje. Ambele platforme au justificat decizia prin faptul că “timpurile s-au schimbat” de la prima difuzare. Filmele includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.

Comedia “Little Britain” a fost retrasă și de pe Netflix, laolaltă cu altă comedie – “Come Fly With Me”.

De asemenea, Paramount Network a anulat documentarele “Cops”, după mai bine de trei decenii de difuzare, iar A&E Network a renunțat la noile episoade din “Live PD”.

În plus, HBO Max a înlăturat toate scene cu arme din noul serial de animație “Looney Tunes Cartoons”, ca urmare a incidentelor violente din Statele Unite.

Source

Leave a Reply