Platformele de streaming îşi adaptează catalogul la contextul Black Lives Matter

Marile platforme de streaming şi posturile TV americane îşi reevaluează titlurile din ofertă în contextul protestelor Black Lives Matter, limitând accesul la producţii care fac apologia sclaviei sau oferă perspective rasiste.

Cel mai notoriu exemplu este Pe aripile vântului, scos din selecţia HBO Max pentru modul discutabil în care face apologia sclaviei. Decizia platformei vine după ce aceasta a fost somată, într-un editorial scris de John Ridley, scenaristul filmului 12 Years a Slave, şi publicat de The Los Angeles Times. Titlul editorialului spune totul: “Hei, HBO Max, Gone With the Wind romanţează ororile sclaviei. Scoate-l de pe platformă pentru o vreme”. Două zile mai târziu, oficialii HBO Max au anunţat că au dat curs somaţiei. Mai mult, vor fi reevaluate şi alte titluri posibil ofensatoare din catalog.

În acelaşi context, compania Paramount Networks a decis sistarea producţiei unui popular reality show despre activitatea poliţiştilor, Cops. Şi Netflix a decis îndepărtarea din oferta sa a show-ului britanic Little Britain, decizie luată şi de BBC. Motivul este faptul că show-ul a folosit actori albi machiaţi caricatural pentru a interpreta personaje de culoare.

Pentru o perspectivă a contextului rasist din Pe aripile vântului nu trebuie decât să te uiţi la al doilea episod al serialului Hollywood, disponibil pe Netflix. O s-o vezi pe actriţa aspirantă Camille (Laura Harrier) cerându-i-se să interpreteze un rol de servitoare în stilul exagerat al lui Hattie McDaniel din Pe aripile vântului.

Foto: desen folosit pentru posterul Pe aripile vântului

Source

Leave a Reply