Leonardo DiCaprio în rol de Oscar, începuturile CGI şi SF distopic, vineri la TV

What’s Eating Gilbert Grape/Necazurile lui Gilbert Grape (1993)
TV1000, 17:00
Întreg mapamondul a auzit de Leonardo DiCaprio în 1997, la apariţia megablockbuster-ului Titanic, dar actorul a avut în adolescenţă cel puţin două roluri cu totul ieşite din comun, care îi prevesteau cariera extraordinară. Unul este cel din This Boy’s Life, unde îi dă replica lui Robert De Niro, iar celălalt este cel din What’s Eating Gilbert Grape, care i-a adus o nominalizare la Oscar când încă nu împlinise 20 de ani. Acest film bine primit de critici prilejuieşte reîntâlniri şi cu Johnny Depp şi Juliette Lewis, şi ei relativ la începutul carierei.

The Mask/Masca (1994)
AMC, 20:15
Împreună cu Terminator 2 şi Jurassic Park, Masca este citat drept unul din primele filme care au folosit imagini create pe calculator la o scară nemaivăzută până atunci. Pe lângă titlurile lui James Cameron şi Steven Spielberg, Masca plusează cu o suită de tehnici de animaţie complexe şi câştigă detaşat la numărul de cadre ce au necesitat procesare pe calculator, în zorii CGI. Filmul a lansat-o pe Cameron Diaz (aici la primul ei rol din carieră) şi face parte din hat-trick-ul lui Jim Carrey din 1994, alături de Ace Ventura: The Pet Detective şi Dumb and Dumber: toate filmele au avut încasări de cel puţin şapte ori mai mari decât bugetul.

Dawn of the Planet of the Apes/Planeta Maimuțelor: Revoluție (2014)
Pro TV, 21:30
Continuare a reboot-ului din 2011, pe care l-am recomandat acum câteva zile, Dawn of the Planet of the Apes este în egală măsură un SF distopic, un film politic şi un film de acţiune. Lucrul care nouă ni s-a părut cel mai ataşant a fost faptul că, dincolo de scenele pline de efecte speciale, povestea explorează cu încăpăţânare eforturile făcute ca o comunitate să poată convieţui cu alta. Sau măcar să se tolereze. Din nefericire, devine curând clar că o luptă pentru supremaţia pe Terra este inevitabilă…

Citeşte aici cronica noastră publicată înainte de premiera din iulie 2014.

Ce alt film ai vrea să vezi vineri seara la TV?

Source

Leave a Reply