Căldura se intensifică spre final de săptămână

Spre weekend, vremea se va menţine canicularã în sud şi în sud-est. Disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va fi peste 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 33 de grade, mai ridicate, pânã la 36…37 de grade, în Câmpia Românã, în Lunca Dunãrii şi în Dobrogea continentalã; minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 23 de grade.

Indicele de confort termic, este un index ce coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu o cantitate de vapori de apă, care există într-un amestec gazos de aer şi apă), pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman.În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează.

Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.

La ora 13 se înregistrau:
Pitești
30°C
Câmpulung
27°C
Curtea de Argeș
28°C
Bâlea Lac
14°C

Pragul critic este de 80 de unităţi. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze.

Aprecierea stării de confort sau de disconfort termic se poate face prin calculul indicelui temperatură – umiditate (ITU). Acest indice redă sintetic acţiunea simultană a temperaturii şi a umidităţii asupra corpului uman.

Dacă în două zone se înregistrează aceeaşi temperatură, dar umiditatea este diferită, senzaţia de sufocare va fi mai pronunţată în zona cu umiditate mai ridicată.

Practic, 35 de grade într-un aer uscat pot fi suportate mult mai uşor faţă de 32 de grade într-un aer umed.

Sursa Articolului

Leave a Reply