Peste 800 de noi votanţi la Oscar invitaţi în 2020

În fiecare an, Academy of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS), organizatoarea Oscarurilor, trimite invitaţii către personalităţile din industria filmului pe care şi le-ar dori printre membrii votanţi. 819 de astfel de invitaţii au fost trimise anul acesta, iar lista a fost făcută publică ieri de către AMPAS. Din nou, aceste invitaţii sunt în completă sincronizare cu eforturile AMPAS de a-şi diversifica membrii, anulându-şi treptat renumele de “club exclusivist pentru moşi albi”.

Deadline anunţă că dintre noii invitaţi 49% nu sunt americani, 45% sunt femei, iar 36% sunt minoritari. Producătoarea Bianca Oana (Touch Me Not) şi regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan sunt pe lista de invitaţi. Noi de-abia aşteptăm să aflăm reacţia preşedintelui Donald Dumb Trump la aceste procente incluzive.

Personalităţi din 68 de ţări sunt prezente pe lista de invitaţi. Este adevărat, nu toate aceste invitaţii sunt acceptate, dar majoritatea sunt, în parte datorită onoarei de a face parte din exclusivista Academie şi în parte din cauza nemulţumirii multor cineaşti în ce priveşte previzibilul alegerilor acesteia, care face ca titluri extrem de dubioase din punct de vedere etic precum Green Book să câştige Oscarul pentru Cel mai bun film. După ce vor veni răspunsurile la aceste invitaţii, numărul de membri votanţi se va ridica la peste 9600, o diferenţă uriaşă faţă de 6000 de acum cinci ani.

Această schimbare în politica AMPAS ne face să visăm: cu acest număr de votanţi şi cu noua diversitate din rândul organizaţiei oare intrarea în cursă a lui 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile nu ar fi avut un alt deznodământ? Reamintim că în 2008 ignorarea completă a filmului lui Cristian Mungiu la Oscar, după câştigarea trofeului Palme d’Or, a provocat reacţii atât de categorice în jurul AMPAS, încât Academia a schimbat procedura de evaluare a filmelor străine.

Foto: Depositphotos

Source

Leave a Reply