Valeriu Andriuță, Bani negri: „Era păcat să nu împrumut din experiența spațiului …

Căpitanul Caraion (Valeriu Andriuță) este un polițist de provincie care cunoaște pe toată lumea și este obișnuit să mai închidă ochii sau să facă lucruri care încalcă legea pentru a-i fi lui mai bine, în noul serial HBO  Bani negri (pentru zile albe), ce are premiera pe 22 noiembrie. Trăiește o viață dublă și face uz, fără scrupule, de poziție și de funcția sa. Jaful este mai mult decât ce face de obicei, dar nu e prima dată când face ceva pentru a-i fi mai bine. Crede că toată lumea face asemenea lucruri, așa că nu vede de ce uniforma l-ar opri să profite de ocaziile care-i apar în cale pentru niște bani în plus. Ofițerul lui de încredere are aceeași filosofie.

Întrebat dacă personajul său, Căpitanul Caraion, a fost vreodată un polițist bun sau a fost mereu un gangster în uniformă, Valeriu Andriuță (Occident, Afacerea Est, Breaking News, Donbass) spune că „în cazul lui Caraion e greu de spus dacă a fost vreodată un polițist bun care ar fi trebuit să-și cunoască foarte bine meseria, să respecte legea, și să vegheze necontenit la respectarea ei de către cetățeni.

 „Replica personajului meu – “Nu știu, te descurci!”- era o replică de serviciu în armată sovietică”...

Nu avem de unde să știm dacă acest ofițer de poliție a fost bun, numai dacă Daniel Sandu nu are cumva continuarea poveștii în care să aflăm câte ceva și despre trecutul lui. Cert este că la prima oportunitate omul legii nu ezită să treacă de partea cealaltă a baricadei, devenind imediat, așa cum ați spus, un fel de gangster în uniformă”.

În nota de dramedie a serialului, Andriuță lansează o ipoteză pentru care personajul său încalcă legea – „S-ar părea că locuitorii acestui orășel de provincie sunt atât de buni cetățeni, încât poliția locală aproape că nu mai are ocupație. O întreagă secție de poliție și un singur interlop în tot orașul? Poți să te îmbolnăvești sau chiar să mori de atâta plictiseală! Ai impresia că te afli într-un orășel suedez și nu într-un spațiu balcanic. În cazul acesta, orice idee, cât de nebunească ar fi, poate deveni un colac de salvare, chiar și cu riscul de a încalcă legea așa cum și fac, de altfel, personajele noastre”. 

Fiind născut în URSS și jucând în producții plasate în spațiul ex-sovietic, Cinemagia l-a mai întrebat pe Valeriu Andriuță dacă a imprimat personajului din serialul Bani negri ceva din duritatea legendară a bandiților sau a soldaților ruși. Iată ce spune actorul:
„Spațiul ex-sovietic a fost construit pe o mentalitate de pușcarie, de jos și până la cel mai înalt nivel, și nu exagerez deloc spunând asta. Această mentalitate e activă până acum în majoritatea statelor “independente”. Nu există interpreți de estradă moderni să nu aibă în repertoriu cântece de pârnaie, iar la concertele lor o să-i vedeți chiar și pe șefii de stat, care stau în primele rânduri și mai scăpa și câte o lacrimă. Va dați seamă că era păcat să nu ”imprumut” din experiența trăită acolo. Iar replica personajului meu – “Nu știu, te descurci!”- era o replică de serviciu în armată sovietică”.

Source

Leave a Reply